Na vele succesvolle projecten in Nederland besefte de Heidemij dat gelijksoortige ondernemingen ook in het buitenland, met name ontwikkelingslanden, in lijn lagen met de algemene doelstellingen van de Maatschappij. In 1955 werd Lareco (Land development & Reclamation Company) opgericht als dochtermaatschappij van de toenmalige Heidemaatschappij met de opzet om in het buitenland werken uit te voeren.

Operatie Sprinkhaan is de ontsluiting van de Surinaamse binnenlanden door de lucht (bron: artikel Arno Landewers).

Een van de eerste projecten van Lareco was deelname aan Operatie Sprinkhaan, waarbij vanuit de lucht onderzoek werd gedaan naar mogelijke grondstoffen in Suriname. De inzet van vliegtuigen boven nog niet in kaart gebrachte gebieden bleek in deze tijd van groot belang voor snelle inventarisaties. Met behulp van de oude methodes zou het nog tientallen jaren duren voordat de grondstoffen van het hele land in beeld was gebracht. Er werden vliegtuigen ingezet, voorzien met magnetometers en scintillatieteller. Hiermee werden onder andere de belangrijke bauxietlagen bij het Bakhuisgebergte ontdekt.

Om Suriname vanuit de lucht in kaar te brengen werden 7 eenvoudige vliegvelden aangelegd. Deze zeven airstrips staan er vandaag nog en zijn nog steeds centrale punten voor de lokale bevolking voor verbinding met Paramaribo. Een bijkomstigheid van dit project is dat door het ontsluiten van het binnenland ook de belangrijke bauxietlagen bij het Bakhuisgebergte zijn ontdekt welke de funderingen vormen van de Surinaamse economie.

Nog altijd richt (inmiddels) Arcadis zich op internationale projecten in ontwikkelingslanden. Als één van de Corporate Social Responsibilityprogramma’s levert Arcadis met het Shelter Program pro-bono kennis en expertise op verzoek van UN-Habitat om leefomstandigheden te verbeteren in gebieden getroffen door de gevolgen van onder meer klimaatverandering. Gescheide van Arcadis’ commerciële activiteiten en met financiële support van de Lovinklaan Foundation is sinds 2020 support geleverd in 118 projecten in 31 landen.

 

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×