Het bedrijf DAF (Van Doorne’s Automobiel Fabriek N.V.) was een Nederlandse autofabrikant die was gevestigd in het Limburgse Born, waar het vanaf de eind jaren ’60 al snel omgedoopt werd tot DAF NedCar. Het bedrijf kampte destijds in Eindhoven met een productietekort en wilde een nieuwe fabriek bouwen. Omdat Limburg na het sluiten van de Staatsmijnen te maken had met een grote werkloosheid, besloot de overheid DAF NedCar met staatsteun te ondersteunen bij de ontwikkeling van een personenautoproductielocatie in Zuid-Limburg. Gekozen werd voor een locatie aan de A2, op korte afstand van zowel Vliegveld Aachen-Maastricht als Belgisch Limburg.

Luchtfoto DAF-fabriek te Born in 1968.

De Heidemij ondersteunde DAF NedCar in deze onderneming. Een honderd hectare groot gebied werd omgezet van agrarisch bouwland naar een modern industrieel productiecomplex. In de eerste instantie werd de Heidemij vooral ingezet voor doorsnee (uitvoerende) werkzaamheden, zoals het draineren, ontwateren en bouwrijp maken van de voormalige weilanden. Daarna werd er meer beroep gedaan op andere specialismen, zoals structuurplannen, vergunningaanvragen, logistieke planning en ontwerp. Tot slot ondersteunde de Heidemij de overgang van de personenautotak van DAF naar opeenvolgend Volvo, Mitsubishi, Smart en BMW/Mini; later bekend als VDL NedCar. Dit alles in nauwe samenwerking met het omvangrijke bouwbureau van de klant (c. 100 medewerkers) en andere betrokken partijen.

Koningin Juliana bij de opening van de DAF-fabriek in 1968.

De samenwerking met DAF NedCar was voor de Heidemij en later Arcadis de katalysator voor de ontwikkeling van een industrietak in het algemeen, en Site Development in het bijzonder. Dit Arcadisproject was kenmerkend voor de transformatie van een uitvoerende rol naar de advies/consultancy rol die wij vandaag de dag kennen.

Op Youtube staat een mini-documentaire over de opening van de fabriek: https://www.youtube.com/watch?v=3voB3RId2tk (bron: Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid).

DAF-auto’s op de lopende band in Born.

 

Bronvermeldingen afbeeldingen (in volgorde):

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luchtopname._DAF_personenwagenfabriek_te_Born,_Bestanddeelnr_168-0490.jpg

https://m.limburger.nl/cnt/dmf20170630_00042678/vijftig-jaar-geleden-rolde-in-born-de-eerste-daf-van-de-band/

https://www.anderetijden.nl/aflevering/180/Banen-naar-Born

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×